Als kenniswerkplaats en innovatieboerderij. Dat krijgt vanaf 11 februari eerst een plek in Noordhorn.

Wethouder Fred Stol is enthousiast over de mogelijk toekomstige huisvesting, maar benadrukt dat er wel subsidies nodig zijn. De opening op 11 februari is ieder geval vast een volgende stap in de ontwikkeling van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier.

De Kenniswerkplaats wordt eerst ondergebracht in een pand aan de Industrieweg te Noordhorn. Woensdag 11 februari wordt de locatie officieel geopend door voorzitter Leendert Klaassen van de Gebiedscoöperatie. Bij die gelegenheid wordt ook de Innovatieprijs uitgereikt.

Smeltkroes

Wethouder Stol ziet veel heil in het project. “Een smeltkroes van kennis. Het gaat om een kenniswerkplaats met studenten, docenten en experts van onder meer Hanzehogeschool, Van Hall Instituut en Rijksuniversiteit Groningen. En dat samen met bedrijfsleven, inwoners en overheden.”

Daarnaast is het projectontwikkelbureau, dat ook op zoek kan naar subsidiemogelijkheden. Het bureau richt zich op onderwerpen die momenteel een belangrijke rol spelen, of gaan spelen, in de samenleving. Daarbij is te denken aan Healthy Ageing (‘gezond oud worden’), voedsel en sensortechnologie. Het onderkomen in Noordhorn gaat tenslotte ook plaats bieden aan het Plattelandshuis, dat nu nog gevestigd is in Grootegast.

Als toekomstig onderkomen hoopt Stol op de oude boerderij nabij de in aanbouw zijnde brede school, Rijksstraatweg 1. Een monumentaal pand, met een gevelsteen met daarop het jaartal 1657. Het voorhuis is in vervallen, maar vermoedelijk te behouden staat, de schuur is er slechter aan toe.