Onthulling van het bouwbord, eerste bomen in de tuin en presentaties van innovatief onderzoek op de Dag van de Innovatieboerderij

 

De Innovatieboerderij als praktijk-leerervaring

Dit is de kern van de Innovatieboerderij: studenten, leerlingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bouwen samen met regionale ondernemers in de praktijk hun eigen innovatieve boerderij. De ontwerpen worden gemaakt door studenten bouwkunde en architectuur, in samenwerking met professionele architecten uit de regio. De boerderij wordt gebouwd door bouwstudenten, in samenwerking met professionals uit de regio.

 

“Drie dagen geleden stond het gras nog tot aan mijn knieën en nu zijn de contouren van de tuin al zichtbaar. En dat allemaal gedaan met hulp van stagiaires, studenten, cliënten van Stichting De Zijlen en professionals. Dat is de kern van dit project: het verbinden van alle mensen en organisaties die, letterlijk, een steentje bij kan dragen”.

Met inspirerende woorden opende Jeroen Hummel (eigenaar van Hummel TuinTotaal in Noordhorn) de “tuin in ontwikkeling” van de Innovatieboerderij. Samen met Nico Plantenga (InclusieNoord) stuurt hij het proces van de tuin van de Innovatieboerderij aan. Maar, zoals ook meerdere malen wordt benadrukt: het echte werk wordt gedaan door leerlingen, stagiaires en cliënten van De Zijlen, weliswaar begeleid door vakmannen als Hummel, maar ze worden zo los mogelijk gelaten om te kunnen leren in de praktijk.

De tuin is uiteraard slechts het begin van deze aanpak: ook bij de rest van de bouw van de Innovatieboerderij zal volgens hetzelfde principe gewerkt worden. Om de bouwwerkzaamheden extra glans te geven ontwierpen leerlingen van de naastgelegen basisschool een kunstzinnig bouwbord. Deze mochten zij officieel onthullen op de Dag van de Innovatieboerderij.

Recycling van materiaal

Een van de uitgangspunten van de bouw van de Innovatieboerderij is het behoud van zo veel mogelijk materiaal uit de oude boerderij ‘Iwema’. Cliënten van Stichting De Zijlen hebben bijvoorbeeld de afgelopen maanden 18 kuub oude kloostermoppen uit de boerderij schoon gebikt, zodat deze hergebruikt kunnen komen in het nieuwe ontwerp. Studenten Tess Nijhuis en Luc Luijben van de Hanzehogeschool deden daarnaast onderzoek naar de historie van de boerderij, om te kijken welke kenmerkende elementen terug moeten komen. Daarnaast deden zij ook onderzoek naar het hergebruik van beton (het zogenaamde groene beton).

 

 

Samenwerking tussen Gebiedscoöperatie Westerkwartier en gemeente Zuidhorn

Anderhalf jaar geleden zijn de Gebiedscoöperatie Westerkwartier en de gemeente Zuidhorn het avontuur samen aangegaan: van de oude boerderij Iwema in Zuidhorn een Innovatieboerderij maken. Een plek waar niet alleen de innovaties in de bouw te zien zijn, maar ook een plek die op innovatieve manieren gebouwd wordt door partijen in en om Zuidhorn aan elkaar te verbinden.

 

Tijdelijke bebouwing: Tiny Houses?

Totdat de definitieve Innovatieboerderij in de steigers komt te staan, is de Gebiedscoöperatie Westerkwartier op zoek naar een innovatieve oplossing voor tijdelijke bebouwing. Een groep gemixte studenten van Built Environment en Accountancy hebben daarom afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van dit idee. Tijdens De Dag van de Innovatieboerderij werd duidelijk dat de doelgroep voor Tiny Houses groot is in het Westerkwartier en dat er zeker kansen zijn om dit tijdelijke concept te ontwikkelen bij de Innovatieboerderij. Deze studenten hebben tevens een online catalogus ontworpen voor de Tiny Houses; deze is te vinden via www.innovatieboerderij.nl

De toekomst: ontwerp en exploitatie

Gedurende het proces wordt steeds duidelijker welke kant de ontwikkeling van de Innovatieboerderij op gaat. Studenten Robin Panman en Rebecca Nieuwenkamp maakten inmiddels de eerste schetsen voor het mogelijke ontwerp, terwijl de bedrijfskundestudent Alex Kooi (tevens Zuidhorner) een flink aantal mogelijke partijen interviewde over hun bijdrage aan de boerderij als deze eenmaal klaar is. Uiteindelijk zal de Innovatieboerderij niet alleen het hoofdkwartier van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier worden, maar ook ruimte bieden voor haar leden, startups en allerlei vormen van onderwijs buiten de schoolmuren.