Bij de sloop van de oude boerderij van Iwema zijn kloostermoppen en oud-Groninger stenen bewaard gebleven. Totaal zo’n 18 m3 aan stenen en puin, die in een container naar de locatie De Sluis van De Zijlen (Provincialeweg 139 te Doezum) zijn gebracht om daar schoongebikt te worden en vervolgens weer hergebruikt te worden voor te nog te bouwen Innovatieboerderij in Zuidhorn.

De Zijlen is een organisatie die zich vol overtuiging inzet voor mensen met een verstandelijke beperking en deze klus past uitstekend bij hun cliënten. Omdat het schoonbikken van de stenen met een enkel luchtbeiteltje niet erg snel gaat, hebben we een stenenbikmachine van Sijperda gehuurd. En die moest eigenlijk wel de hele week draaien om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan! De hele maand april ging de bikmachine aan het draaien. Cliënten van De Zijlen en allerlei vrijwilligers zijn aan de slag gegaan om de stenen schoon te maken. Aanvankelijk liep dat nog niet zo snel: de stap om echt de handen uit de mouwen te steken was voor velen blijkbaar best groot. De drie wethouders van Zuidhorn hadden echter al vrij snel zich in getekend en ook medewerkers van de Gebiedscoöperatie en De Zijlen deden mee. Eric Veldwiesch van de Gebiedscoöperatie zei hierover: ‘Als je naar je agenda kijkt, komt het eigenlijk helemaal niet uit, maar we zijn toch gegaan. En je krijgt er zo veel energie van om met de mensen van De Zijlen aan de slag te zijn. Het is gewoonweg super om te doen en we hebben zo mooie verbindingen gelegd met De Zijlen, gemeenten en vrijwilligers.’

De container was eind april echter nog lang niet leeg. En dat moest wel, want hij zou op 5 mei weer opgehaald worden door de firma Jansma en Van Dijk uit Buitenpost. Gelukkig kwam op 1 mei de bodem echt in zicht: een groep van circa 8 ambtenaren van de Werkgroep Vastgoed van de nog te vormen Gemeente Westerkwartier haalde alle goede stenen uit de container. Een mooie vorm van teambuilding. En na gedane arbeid konden ze koffiedrinken in de kantine van De Zijlen met natuurlijk nog wat te bikken: cake van activiteitenbegeleider Eddie Renkema.

Op 3 mei berichte Eddie dat de container helemaal leeg was. Een mijlpaal. Met dank alle mensen die meegebikt hebben! Maar we zijn er nog niet. De stenen zijn wel uit de container gehaald, maar nog niet allemaal gebikt. Dat is nog een klus voor de komende twee weken! Tot 19 mei kunnen we nog gebruikmaken van de stenenbikmachine. Dus meld je aan om nog even mee te helpen. Een mail met tijdstip en aantal personen naar info@innovatieboerderij.nl is genoeg.