Online catalogus Tiny Houses nu beschikbaar!

De afgelopen periode hebben de studenten Per Prins en Thijs Meijer uitvoerig onderzoek gedaan naar de mogelijke ontwikkeling van Tiny Houses in het Westerkwartier. Hierbij werden ze begeleid door architecte Joyce Kuiken. Tijdens De Dag van Innovatieboerderij presenteerden ze daarbij hun uitkomsten op een bijzonder manier: een online catalogus. Deze catalogus is nu te vinden op www.tinyhousescatalogus.nl. Voor een ieder die geïnteresseerd is in alles over Tiny Houses, surf snel….

Lees meer

Via verbinding naar innovatie: De Innovatieboerderij Zuidhorn

Onthulling van het bouwbord, eerste bomen in de tuin en presentaties van innovatief onderzoek op de Dag van de Innovatieboerderij   De Innovatieboerderij als praktijk-leerervaring Dit is de kern van de Innovatieboerderij: studenten, leerlingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bouwen samen met regionale ondernemers in de praktijk hun eigen innovatieve boerderij. De ontwerpen worden gemaakt door studenten bouwkunde en architectuur, in samenwerking met professionele architecten uit de….

Lees meer

Uitnodiging | Dag van de Innovatieboerderij

De ontwikkelingen rondom de Innovatieboerderij zijn in volle gang. Graag presenteren we u de resultaten van de afgelopen periode op donderdag 15 juni aanstaande. We organiseren een open huis en tuin van 15:00 uur tot 19:00 uur aan de Nieuwe Gast 1 te Zuidhorn (de voormalige Iwema Boerderij) Geen presentatie op 1 moment, maar een doorlopende voorstelling. Ook voor de “innerlijke mens” wordt gezorgd! De volgende onderwerpen worden centraal belicht:….

Lees meer

Samen stenen bikken voor de Innovatieboerderij

Bij de sloop van de oude boerderij van Iwema zijn kloostermoppen en oud-Groninger stenen bewaard gebleven. Totaal zo’n 18 m3 aan stenen en puin, die in een container naar de locatie De Sluis van De Zijlen (Provincialeweg 139 te Doezum) zijn gebracht om daar schoongebikt te worden en vervolgens weer hergebruikt te worden voor te nog te bouwen Innovatieboerderij in Zuidhorn. De Zijlen is een organisatie die zich vol overtuiging….

Lees meer

Werkgroep Vastgoed gemeente Westerkwartier aan het bikken

Container bijna leeg De container met circa 18 m3 oud Groninger stenen en kloostermoppen van de oude boerderij Iwema uit Zuidhorn is bijna leeg. Dat moet ook wel, aangezien de container 5 mei weer opgehaald wordt door de firma Jansma en Van Dijk uit Buitenpost. Aanvankelijk ging het nog niet zo hard met het stenen bikken, maar gaandeweg kwamen steeds meer mensen bij De Sluis van Stichting De Zijlen om….

Lees meer

Achttien kuub stenen bikken

Er is dinsdag een begin gemaakt met het schoonbikken van achttien kuub stenen in Doezum. Die zijn afkomstig van de deels gesloopte historische boerderij Iwema uit 1657 in Zuidhorn. De kloostermoppen worden gebruikt om het achterhuis van de boerderij te herbouwen. De Gebiedscoöperatie Westerkwartier wil het pand in de toekomst gebruiken als innovatieboerderij. Cliënten van De Zijlen maken de stenen schoon met een bikmachine, maar ze kunnen best wat hulp….

Lees meer

Samen stenen bikken voor de Innovatieboerderij

Bij de sloop van de oude boerderij van Iwema zijn kloostermoppen en oud-Groninger stenen bewaard gebleven. Die zijn in een container naar de locatie De Sluis van De Zijlen (Provincialeweg 139 te Doezum) gebracht om daar schoongebikt te worden en vervolgens weer hergebruikt te worden. De Zijlen is een organisatie die zich vol overtuiging inzet voor mensen met een verstandelijke beperking en deze klus past uitstekend bij hun cliënten. Omdat het….

Lees meer

De innovatieboerderij; prijsuitreiking tekenwedstrijd!

ZUIDHORN – Op dinsdag 14 februari heeft wethouder Henk Bakker van de gemeente Zuidhorn onder het toeziend oog van ca. 40 leerlingen, ouders, ondernemers, omwonenden en politici het winnende ontwerp van de tekenwedstrijd bekend gemaakt in het voorhuis van de Innovatieboerderij. De winnende tekening zal gebruikt worden voor PR-doeleinden en wordt geplaatst op het bouwbord voor de boerderij. Samen met kunstenares Margot Brekelmans een ontwerp maken Kinderen van groep 8 van….

Lees meer

Sfeerimpressie ontwerp bouwbord

Afgelopen week zijn leerlingen van de brede school Noordster in Zuidhorn vol enthousiasme wezen werken aan hun ontwerpen van de Innovatieboerderij. Onder leiding van kunstenares Margot Brekelmans ontwierpen zij de meest innovatieve ideeën. 14 februari om 15:00 zal de prijs voor de winnende tekening worden uitgereikt door wethouder Henk Bakker. U bent van harte uitgenodigd om dit mee te maken in het voorhuis van de Innovatieboerderij. Het proces is in….

Lees meer

De innovatieboerderij, samen stappen zetten!

Op woensdag 1 februari was in Zaal Balk te Zuidhorn onder het toeziend oog van ca. 50 geïnteresseerden een bijeenkomst over de vorderingen van de (deel)projecten binnen de Innovatieboerderij. Het is inspirerend om te zien dat de geïnteresseerden zo divers zijn, overheid, ondernemers, onderwijs, onderzoekers en de omgeving zorgen er gezamenlijk voor dat de Innovatieboerderij een bruisende en innovatieve werkplaats gaat worden! Enkele highlights van de inspirerende avond De sloop….

Lees meer

Studenten Built Environment en 3DX3 meten de Innovatieboerderij digitaal in

Afgelopen periode hebben de zeer enthousiaste studenten van de opleiding Built Environment van de Hanzehogeschool volgens de nieuwste innovatieve methoden de boerderij digitaal ingemeten. De apparatuur werd beschikbaar gesteld door Tsjerk de Zwart van 3DX3. Renate van de Meulen, Merel van Burgsteden en Dennis Bruins vertelden op onze bijeenkomst van 1 februari over hoe ze dit aangepakt hebben en ook een filmpje. Deze is nu hier te vinden. Onze speciale….

Lees meer

Ontwerp van een bouwbord voor de Innovatieboerderij Kinderen van groep 8 van de brede school

De Noordster in Zuidhorn maken een eigen ontwerp van de te bouwen Innovatieboerderij aan de Nieuwe Gast 1 in Zuidhorn. De plaatselijke beeldend kunstenaar Margot Brekelmans begeleidt de kinderen in dit proces, waarbij in groepjes van 3 of 4 kinderen een gezamenlijke impressie op papier gaat ontstaan. De creatieve samenwerking van deze kinderen symboliseert ook waar de Innovatieboerderij voor staat: een innovatieve werkplaats voor het verbinden van omgeving, onderwijs &….

Lees meer

Innovatieboerderij, vorderingen deelprojecten

Geachte mevrouw, mijnheer, Graag informeren we u over de vorderingen van de plannen om een Innovatieboerderij te bouwen op de plek van de voormalige Iwemaboerderij aan de Nieuwe Gast 1 in Zuidhorn. Op 29 november 2016 was de vorige informatiebijeenkomst waar de sloopwerkzaamheden van de oude boerderij uit de doeken werden gedaan en kondigden we drie projectstromen aan: ontwerp, bouw en exploitatie. Op woensdag 1 februari om 20.00 uur hebben….

Lees meer

Enquête: Tiny Houses

De Gebiedscoöperatie Westerkwartier is onder andere bezig met onderzoek naar ‘Duurzaam Bouwen’, een van de onderwerpen is Tiny Housing. Wij als studenten van de Hanzehogeschool Groningen zijn in samenwerking met Gebiedscoöperatie Westerkwartier een onderzoek gestart. Om een inzichtelijk beeld te krijgen van de markt voor Tiny Houses in het Westerkwartier hebben wij deze enquête opgesteld. Tiny Houses zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte….

Lees meer

Oude Groninger bakstenen in de herkansing

De oude schuur van de boerderij van Iwema, waar straks de nieuwe innovatieboerderij gaat verrijzen, is nu geheel verdwenen. Althans, we zien er niets meer van. Alle oude materialen zijn afgevoerd en alleen het voorhuis staat er nog. Maar sommige materialen verdienen een tweede kans. Zo ook de oude Groninger bakstenen waarmee de schuur deels was opgebouwd. Die zijn naar de werkplaats De Sluis van De Zijlen gebracht. Bijna 18….

Lees meer

Basisschool krijgt les in slopen

  De oude boerderij van Iwema aan de Nieuwe Gast in Zuidhorn is bijna geheel gesloopt. Alleen het voorhuis staat er nog, want dat wordt verbouwd tot een comfortabele, duurzame en veilige werkplek voor de Gebiedscoöperatie. De rest van de boerderij is gesloopt en afgevoerd. Het asbest dat in de boerderij verwerkt zat, is vakkundig verwijderd en het terrein wordt nu netjes opgeleverd. Op 15 december kwam Gerard Jansma van….

Lees meer

Buurtbewoners omarmen plannen Innovatieboerderij

In de tuinzaal van de vriendelijke buurman van de Innovatieboerderij (Zaal Balk) vond afgelopen dinsdag de eerste informatie- en inspiratieavond voor omwonenden en geïnteresseerden plaats. Rond de 40 enthousiaste mensen maakten gebruik van de uitnodiging om mee te komen denken over de plannen voor de toekomstige Innovatieboerderij. De sloop van de schuur van de oude boerderij van Iwema is inmiddels begonnen. “De man met de sloophamer”, Harry Nobbe van Maintex,….

Lees meer

Iwemaboerderij in Oostergast Zuidhorn maakt plaats voor Innovatieboerderij

De Gebiedscoöperatie Westerkwartier werkt op dit moment aan een plan om op de locatie van de Iwemaboerderij in de Oostergast in Zuidhorn een Innovatieboerderij te realiseren. Een heel bijzonder proces waarin de Gebiedscoöperatie en de gemeente samen met de regionale onderwijsinstellingen, lokale ondernemers en bewoners de krachten gaan bundelen om het meest vooruitstrevende gebouw in de regio te realiseren. De Iwemaboerderij is al een aantal jaren niet meer in bedrijf….

Lees meer

De Innovatieboerderij

In de nieuwe woonwijk de Oostergast in Zuidhorn staat de oude boerderij Iwema. De schuur is vervallen en wordt gesloopt, het voorhuis blijft staan. Op deze plek komt de Innovatieboerderij. Via een heel bijzonder proces wordt hier in de komende jaren naar toegewerkt. Vooruitstrevend De Gebiedscoöperatie Westerkwartier ontwikkelt hier, in nauwe samenwerking met de gemeente Zuidhorn, de Innovatieboerderij. Een proces waarin de regionale onderwijsinstellingen, samen met lokale ondernemers en bewoners….

Lees meer

CENTRALE WERKPLEK VOOR INNOVATIEVE VERBINDINGEN

Gemaakt door Minerva De Innovatieboerderij is een project van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier en de gemeente Zuidhorn. In de nieuwe woonwijk de Oostergast staat een oude boerderij uit 1657. Wethouder Fred Stol zocht een nieuwe invulling voor deze vervallen boerderij. In de herfst van 2014 bedacht hij het concept van de Innovatieboerderij. Als mede oprichter van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier voorzag hij hier een nieuw onderkomen voor deze organisatie. De gebiedscoöperatie, met….

Lees meer

Innovatieboerderij Zuidhorn: smeltkroes van kennis

De Gebiedscoöperatie Westerkwartier en de gemeente Zuidhorn hebben samen plannen gemaakt om een vervallen boerderij uit 1657 aan de Rijksstraatweg te transformeren tot Innovatieboerderij. De boerderij, inclusief grote schuur, staat vlakbij het gemeentehuis van Zuidhorn en wordt omsloten door de nieuwe wijk Oostergast. Het is de bedoeling dat de boerderij het hoofdkwartier van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier gaat worden, zegt adviseur Bram Keuning van BK6. Keuning is aangetrokken om het proces….

Lees meer

Gebiedscoöperatie presenteert de Innovatieboerderij aan het publiek

Op dinsdag 21 juni is er onder het toeziend oog van ca. 70 geïnteresseerden een presentatie over de plannen voor de Innovatieboerderij. Er waren creatieve ideeën over bouw, ontwerp en exploitatie. Ideeën die door ondernemers, onderwijs en overheid gezamenlijk uitgevoerd zullen worden. Aansluitend hebben de gebiedscoöperatie en de gemeente Zuidhorn een intentieverklaring getekend, met als gezamenlijk doel, de boerderij tot een bruisende Innovatieboerderij transformeren. De verbouwing van de Innovatieboerderij is….

Lees meer

De Innovatieboerderij, daar waar kennis samen komt

“De hoge heren doen toch waar ze zin in hebben, onze mening is niet gevraagd”. Dat was vaak de kreet, die mijn ouders en de visite bij ons aan de keukentafel op de boerderij in Oldehove uitspraken. In die tijd misschien een logische reactie. Het dorp was verdeeld naar geloof of beroep. De voornaamste inwoners van het dorp zoals de burgemeester, schoolhoofd, huisarts, notaris of bankdirecteur wisten wel wat goed….

Lees meer

Krijgt de oude vervallen boerderij nabij het gemeentehuis een nieuwe functie

Als kenniswerkplaats en innovatieboerderij. Dat krijgt vanaf 11 februari eerst een plek in Noordhorn. Wethouder Fred Stol is enthousiast over de mogelijk toekomstige huisvesting, maar benadrukt dat er wel subsidies nodig zijn. De opening op 11 februari is ieder geval vast een volgende stap in de ontwikkeling van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. De Kenniswerkplaats wordt eerst ondergebracht in een pand aan de Industrieweg te Noordhorn. Woensdag 11 februari wordt de locatie officieel….

Lees meer

Tijdelijke huisvesting Noordhorn

In de tussentijd is het concept van de Innovatieboerderij wel begonnen. De gemeente heeft in Noordhorn twee locaties aangeboden waar de Kenniswerkplaats en het Projectontwikkelbureau alvast kan starten. Locatie Mokkenburg Op het bedrijventerrein Mokkenburg is de Kenniswerkplaats en het Plattelandshuis Westerkwartier gestart. De Kenniswerkplaats is een regionaal netwerk van: Regionale partijen: overheden, ondernemers, non-profit organisaties en bewoners Onderwijs: (v)mbo, hbo en wo De Kenniswerkplaats zoekt naar creatieve oplossingen voor actuele vraagstukken in….

Lees meer

Centrale ligging

De Innovatieboerderij staat in de woonwijk Oostergast nabij het stationsgebied in Zuidhorn en is goed bereikbaar. Het is een A-locatie vanuit de Stad en de regio (Friesestraatweg, transferium), dicht bij de kennisinstellingen (lijn 11 Zuidhorn, Zernike, CS) en ligt centraal in het stedelijk gebied Zuidwest Groningen. Hiermee vormt de locatie een logische schakel tussen de steden Groningen, Assen, Leeuwarden en het platteland. Voor bezoekers, studenten en docenten is dit een….

Lees meer